Gökbey 2023’ün ilk yarısında yerli motorla uçacak
Yerli imkanlarla geliştirilip üretilen Gökbey helikopterinin 2023 yılının ilk yarısında yerli motorla uçması bekleniyor.
ASELSAN Yönetim Kurulu Lideri ve Genel Müdürü Haluk Görgün, HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar ve TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), Bilgi Teknolojileri ve İrtibat Kurumu’nda (BTK) gerçekleştirilen “BTK Akademi Kariyer Zirvesi 22” başarı öyküleri oturumuna katıldı. BTK Akademi’nin girişimi. Genel Müdürü Mahmut Akşit katıldı.
Oturuma başkanlık eden Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Fatih Kacır, Türkiye’nin son yıllarda Ar-Ge, teknoloji geliştirme ve inovasyon çalışmalarında kat ettiği mesafe hakkında bilgi verdi. Bu alandaki çalışmalarının en dikkat çekici sonuçlarının savunma sanayinde görüldüğünü vurgulayan Kacır, Baykar’ın geliştirdiği ve ilk uçuşunu gerçekleştiren Kızılelma ile dünya tarihine damga vuracak bir gelişmeye ulaşıldığını belirtti. Kacır, savunma sanayiindeki başarıların ekosistemin doğal sonuçları olarak ortaya çıktığını belirterek, Milli Teknoloji Hamlesi’nin en görünür olduğu alanın savunma sanayii olduğunu kaydetti.
TEI Genel Müdürü Mahmut Akşit yaptığı konuşmada, ağırlıklı olarak tüm dünya için parça üreten şirketin gelişen kabiliyetleri ve altyapı imkanları ile motor tasarlama ve üretme noktasına geldiğini söyledi. Akşit, TEI’nin üretim kabiliyeti ile kendi alanında dünya lideri olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin ilk milli helikopter motoru TEI-TS1400’ün üretim aşamasına ilişkin bilgi veren Akşit, şunları söyledi:
“Önümüzdeki yaz Gökbey helikopterinin ilk yerli motorlu uçuşunu görmeyi umut ediyoruz. Cumhurbaşkanımıza ‘3-5 yıl arasında motoru çalıştıracağız’ dedim. Yaklaşık 3 yıldır ilk nüveye başladık.Bir motorun ilk nüvenin devreye girmesiyle seri üretime girmesi uzun bir süreç.Atak helikopterinin ithal motoru Proje süresinin 8. yılında ilk uçuşunu yaptı. 13 yıldır.İlk TS1400 motorumuza 2017 Mart’ta başladık.Önümüzdeki yıl Mayıs-Haziran aylarında ilk uçuşumuzu planlıyoruz.Bu gerçekten önemli bir başarı.Proje süremiz 8.5-9 yıl.Çok hızlı çalışıyoruz.” , tüm altyapıyı sıfırdan inşa ediyoruz. Motoru tasarlamak yetmiyor, tek kristal döküm teknolojisi, kaplama teknolojisi, alaşımlar geliştiriyoruz ama hepsini yaptık.”
Motor teknolojilerinin çok hızlı sonuç veren süreçler olmadığına işaret eden Akşit, motorun 2. çevriminde prototip ürettiklerini, uçacak motorun 8. çevrimin ürünü olduğunu belirtti. Akşit, “Motoru baştan aşağı 8 kez tasarladık, her seferinde biraz daha güzelleştirdik.” söz konusu.
“Savunmada zorluklarla mücadele etmeyi seviyoruz”
ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, şirketin farklı alanlarda Ar-Ge merkezleri ve 6 bin 500 Ar-Ge personeli olduğunu söyledi.
ASELSAN’ı bir teknoloji ve Ar-Ge şirketi olarak tanımladıklarını belirten Görgün, güncel sorunlar üzerinde çalışırken geleceğe odaklandıklarını anlattı. Görgün, “Yenilenmeye çalışmak ve daha az ilgimizi çeken konuları keşfetmek günlük sorunlarımızdan biri. Savunma sanayinde zorluklarla uğraşmayı, sorun çözmeyi seviyoruz. Bunların etkisi ve sonuçları çok daha büyük.” dedi.
Görgün, bugüne kadar yürüttükleri Ar-Ge projeleri sonucunda birçok ürünün seri üretime geçtiğini ve bundan mutluluk duyduklarını kaydetti.
“Türkiye’de iyi yazılımcılar yetişiyor”
HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, ülkede yazılımcı olmak isteyen gençlerin sayısının artmasının sevindirici olduğunu belirterek, artan bilgisayar mühendisliği bölümlerine rağmen insan kaynağı ihtiyacının karşılanamadığını söyledi.
Yazılım ürünleri ve yazılımcı yetiştirme konusunda çok yönlü çalışmaların olduğuna işaret eden Nacar, bunun sonucunda birçok fikrin hayata geçirilip şirkete dönüştüğünü ifade etti. Nacar şu değerlendirmelerde bulundu:
“Türkiye’de bu kadar uygun yatırımcının yetişmeye başladığını görmek bizi mutlu ediyor. Yurt dışına gönderilebilecek insan kaynağı yetiştirmekten gurur duyuyoruz. Eskiden yurt dışına okumaya giderdik, bugün gelişmiş ülkelerde çalışan insanlarımız var. Bu güzel bir nokta, bir yandan da güzel bir şey, “Ülkemizin imkanlarıyla insan kaynağı yetiştiriyoruz, onlara değerli projeler emanet ediyoruz. Bu insan kaynağı topluca karşı tarafa geçtiğinde diğer projelerimiz sekteye uğrar mı, bu endişeleri de taşıyoruz.”
Nacar, geçmişte birçok üniversiteden mezun olanların HAVELSAN’a girebildiklerini, genişleyen ve gelişen üniversite eğitimleri ile kısa sürede Türkiye’deki her üniversiteden istihdam sağladıklarını ve şirkete başarılı bir şekilde katkı sağladıklarını kaydetti.